zioła w diecie

Zioła w diecie. Dlaczego warto je jeść?

Osobom, które rzadko przygotowują obiady, nazwy takie jak tymianek, rozmaryn, czy bazylia niewiele mówią. Ci bardziej doświadczeni, którzy pierwsze własnoręczne przygotowania obiadów lub kolacji mają już za sobą, używają w kuchni także tych przypraw. Przypraw, ale przede wszystkim ziół. W tym artykule sprawdzimy, co dają zioła w diecie, które warto stosować i dla kogo są dobre.

Dlaczego warto wprowadzić zioła do diety?

O wartości odżywczej owoców i warzyw nie trzeba nikogo przekonywać. Zajmijmy się więc ziołami. One również przynoszą naszemu organizmowi wiele korzyści. Najbardziej wartościowe związki, jakie zawierają zioła to między innymi:

  • alkaloidy – pobudzają ośrodkowy układ nerwowy oraz działają żółciopędnie, rozkurczowo i rozgrzewająco;
  • antrazwiązki – mają właściwości przeczyszczające;
  • azuleny – działają przeciwzapalnie i pomagają w leczeniu trudno gojących się ran;
  • fenole – mają właściwości bakteriostatyczne i dezynfekujące;
  • flawonoidy – mają właściwości regenerujące;
  • garbniki – działają bakteriobójczo, ściągająco i przeciwzapalnie;
  • glikozydy nasercowe – zwiększają siłę skurczu mięśnia sercowego, jego napięcie, a przy tym zwalniają jego czynność;
  • pektyny – działają przeciwcukrzycowo i regulują poziom cholesterolu;
  • saponiny – zwiększają przepuszczalność błon śluzowych, a tym samym ułatwiają wchłanianie innych substancji aktywnych;
  • związki śluzowe – mają właściwości przeciwzapalne i natłuszczające.

Zioła ze względu na typ działania możemy również podzielić na:

  • działające antyseptycznie i przeciwzapalnie,
  • regenerujące naskórek i błony śluzowe,
  • zmniejszające ciśnienie krwi,
  • napotne i przeciwgorączkowe,
  • przeciwmiażdżycowe,
  • pomagające przy biegunce lub zaparciach,
  • działające osłonowo na przewód pokarmowy,
  • przeczyszczające,
  • moczopędne.

Zioła kojące nerwy

Wiele właściwości ziół, jest człowiekowi niezwykle przydatnych. Dziś istotne jest i to, że zioła mają właściwości antystresowe. Tu możemy skorzystać z działania takich roślin jak szałwia, czy mniszek lekarski, które są bardzo znane. Warto też wypróbować, te mniej popularne, np. kora jesionu, czy bobrek trójlistny (trójlistkowy).

Spożywanie świeżych ziół powinno się umieścić w piramidzie zdrowego żywienia. Poniżej przypominamy czym ona jest.

Czym jest piramida żywieniowa? Gdzie są w niej zioła?

To graficzne przedstawienie ilości pokarmów z różnych grup, jakie powinniśmy spożywać każdego dnia.

Patrząc od podstawy piramida powinna wyglądać tak:

  • produkty zbożowe, najlepiej, aby były pełnoziarniste — codziennie powinniśmy zjadać 5 porcji produktów zbożowych,
  • warzywa – optymalnie warto spożywać 4 porcje warzyw dziennie. Może to być nawet do 0,5 kg,
  • owoce – około 3 porcji. Warto pamiętać, że osoby z podwyższonym poziomem trójglicerydów TG we krwi i cukrzycą, powinny szczególnie monitorować poziom fruktozy.
  • produkty mleczne, mięso, ryby i nasiona roślin strączkowych najlepiej spożywać wymiennie. Nie eliminujmy ich jednak z diety. Wysokojakościowe tłuszcze są ważnym elementem zdrowej diety.

Jakie zioła stosować w kuchni — świeże czy suszone?

Suszone zioła potrzebują więcej czasu, aby oddać swój aromat. Należy je dodawać do zup i oliwy wcześniej. Świeże zioła uwalniają aromat bardzo szybko. Im później dodamy je do potrawy, tym lepiej. Nie jest to jednak jedyne słuszne podejście. W zależności od tego, jak intensywny smak chcemy uzyskać i jaką ilość zioła dodamy do jedzenia, powinniśmy dopasować moment przyprawienia.

zioła w diecie
Uwzględniasz zioła w diecie? Warto wykorzystać ich lecznicze właściwości.

Czy spożywanie ziół może być szkodliwe?

Sporadyczne spożywanie określonych ziół nie jest powodem do niepokoju. Przy regularnym jedzeniu należy pamiętać o kilku środkach ostrożności. Może się na przykład okazać, że dane zioło nas uczula. Tu dobrym przykładem jest dziurawiec. Wchodzi on też w niepożądane reakcje z lekami. Należy więc skonsultować naszą dietę ziołową z lekarzem, szczególnie jeśli chorujemy przewlekle.

Dość trudno jest zioła przedawkować, ale i to się zdarza. Niektóre zawierają minerały, których zbyt duża ilość niesie ze sobą niechciane efekty. Zioła należy więc jeść z umiarem. Wówczas mamy pewność, że nam nie zaszkodzą.

Niedawno odkryte zioło

Niektóre zioła są obecne w naszych kuchniach od pokoleń. Inne pojawiły się niedawno. Takim przykładem jest argania żelazna, która jeszcze 15 lat temu była u nas nieznaną rośliną. Teraz drewno arganii wykorzystywane jest na opał i do wyrobu mebli, a liście stanowią paszę dla bydła.

Zobacz też

Sytuacja na rynku i ceny cebuli

Argania w kuchni

Argania wymieszana z owsem podawana jest małym dzieciom, stanowiąc pełnowartościowy posiłek. Poza tym w wyniku fermentacji miąższu owoców pozyskiwany jest napój alkoholowy o nazwie mahia d’Argan.

Z kolei olej arganowy używany jest jako składnik marokańskich dań, takich jak tażin, kuskus czy też amlou –  pasta sporządzona z oleju, mielonych migdałów oraz miodu.

Marokańska medycyna ludowa zaleca doustne spożywanie oleju arganowego ze względu na jego działanie ochronne na wątrobę, obniżające poziom cholesterolu i zapobiegające poronieniom. Napary z liści stosowane doustnie wskazane są w leczeniu biegunek, bólów głowy i gorączki. Zewnętrznie natomiast używane są do przygotowania okładów na zwichnięcia, obrzęki, rany oraz w leczeniu świerzbu.

Olejek arganowy zewnętrznie stosuje się na różnego rodzaju wypryski, w tym także na wysypkę będącą objawem ospy wietrznej. Stany zapalne skóry, łuszczycę, również na bóle stawów. Może być on również nakładany na włosy, aby zapobiegać ich przesuszeniu i wypadaniu. Podobnie działa pasta ze zmielonych nasion arganii. Używana jest ona również w leczeniu egzemy i łupieżu.

Dlaczego warto umieścić zioła w diecie?

Zioła są w naszej kuchni obecne pod postacią przypraw. Ich spożywanie przynosi organizmowi wiele korzyści. Zyskuje nasze zdrowie i uroda. Poprawia się też jakość potraw, które smakują wyśmienicie. Warto więc znać zastosowanie poszczególnych ziół i stosować je w diecie. Po upewnieniu się, że nie mamy alergii, można jeść zioła bez obaw o przedawkowanie. Dobrze jest też robić z ziół okłady na rany i przebarwienia skóry.

Jakie korzyści zdrowotne dają zioła? Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania ziół w diecie? Czy można jeść zioła, jeśli przyjmuje się leki?

Jakie korzyści zdrowotne dają zioła?

Zioła mogą mieć wiele korzyści zdrowotnych, takich jak poprawa trawienia, zmniejszenie stanów zapalnych, redukcja stresu i poprawa odporności.

Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania ziół w diecie?

Tak, istnieją przeciwwskazania do spożywania niektórych ziół w diecie. Przed spożyciem ziół należy zawsze skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, szczególnie jeśli cierpisz na jakieś choroby, alergie lub jesteś w ciąży.

Czy można jeść zioła, jeśli przyjmuje się leki?

Tak, niektóre zioła mogą wpływać na skuteczność leków lub wywoływać niepożądane interakcje z innymi lekami. Dlatego ważne jest, aby zawsze skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą przed spożyciem ziół, jeśli przyjmuje się jakiekolwiek leki.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *